Excl. BTWIncl. BTW
Dick Norg - Tuintechniek &Amp; Smederij
Vind de perfecte heggenschaar voor jouw tuin. Lees onze blog over de verschillende soorten heggenscharen, hun voor- en nadelen en onderhoudstips.

Heggenschaar

Wist je dat er een hele wereld van verschillende soorten heggenscharen is om uit te kiezen. Ga je voor een elektrische heggenschaar, eentje op benzine of snoei je de heg liever met de hand? Wat voor heggenschaar je ook kiest, het is belangrijk om deze goed te onderhouden zodat je lang kunt genieten van een mooie tuin. In deze uitgebreide blog vertellen we je graag meer over de verschillende soorten heggenscharen en hun voor- en nadelen. We gaan dieper in op de messen en staan uitgebreid stil bij het onderhoud van de heggenschaar. Er is een heggenschaar voor elke tuin, ontdek in deze blog welke bij jouw tuin past. 

Soorten heggenscharen

De ene heggenschaar is de ander niet, dat wordt wel duidelijk als je voor de keuze staat welke heggenschaar je zult aanschaffen. Niet alleen is de keuze voor een heggenschaar afhankelijk van de soort heg die je hebt en de lengte van de heg, ook de aanwezigheid van stroom en de opslagmogelijkheden kunnen een rol spelen. Natuurlijk komt er ook een stukje persoonlijke voorkeur bij kijken. Daarom zetten wij de verschillende soorten heggenscharen voor je op een rijtje.

Handmatige heggenschaar

Voor degene met een kleine haag of struik of voor wie niet vies is van wat fysieke arbeid is er de simpele handmatige heggenschaar. Een handmatige heggenschaar bestaat uit twee lange, scherpe messen die tegen elkaar bewegen om de takken af te knippen. Deze messen zijn meestal gemaakt van gehard staal voor duurzaamheid en scherpte. De handgrepen zijn vaak ergonomisch ontworpen voor comfort en kunnen voorzien zijn van schokdempende bumpers om de belasting op de handen en polsen te verminderen tijdens het snoeien. Het grote voordeel van de handmatige heggenschaar is de controle die het biedt. Omdat je de kracht en de snelheid van elke snede bepaalt, kun je nauwkeuriger te werk gaan. 

Voordelen:

• Goedkoop en eenvoudig in onderhoud
Je kunt nauwkeurig te werk gaan

Nadelen:

• Fysiek inspannend

Elektrische heggenschaar

De elektrische heggenschaar is een van de populairste soorten heggenscharen en is perfect voor mensen die niet willen worstelen met snoeren of benzine. Ze zijn licht, makkelijk te hanteren en krachtig genoeg om door de meeste soorten heggen te snijden. Een elektrische heggenschaar werkt door middel van een motor die stroom van een stopcontact nodig heeft. Hierdoor ben je enigszins beperkt in bewegingsvrijheid, maar dit kan opgelost worden met een verlengsnoer of door een accu heggenschaar aan te schaffen.

Voordelen:

• Meeste zijn licht van gewicht
Krachtig en snel

Nadelen:

• Je hebt stroom nodig en in veel gevallen een verlengsnoer

Accu heggenschaar

Een accu heggenschaar geeft je de vrijheid om overal in je tuin aan de slag te gaan zonder dat je een stroomsnoer nodig hebt. Ze werken op oplaadbare batterijen en hoewel ze niet zo krachtig zijn als hun elektrische tegenhangers, zijn ze meer dan voldoende voor de meeste huishoudelijke klussen. Een bijkomend voordeel is dat accu heggenscharen vaak stiller zijn dan elektrische of benzine heggenscharen.

Voordelen:

• Je hebt geen draad 
Werkt redelijk geluidloos 

Nadelen:

• De accu bepaald de kracht van de heggenschaar
Je bent afhankelijk van je accuduur

Benzine heggenschaar

Benzine heggenscharen zijn de krachtigste soort heggenscharen die er zijn en ze zijn perfect voor grotere tuinen of voor het zware snoeiwerk. Ze hebben geen stroomkabel nodig waardoor ze zeer flexibel in gebruik zijn. Echter, benzine heggenscharen zijn over het algemeen zwaarder dan elektrische of accu heggenscharen en ze kunnen meer onderhoud vergen. Bovendien produceren ze meer geluid en stoten ze schadelijke gassen uit.

Voordelen:

• Een krachtige heggenschaar
Je werkt draadloos

Nadelen:

• Maakt veel geluid en stoot uitlaatgassen uit
Vergt in verhouding tot andere heggenschaar het meeste onderhoud

Heggenschaar

De messen van een heggenschaar

De messen van een heggenschaar zijn cruciaal voor de prestaties en de efficiëntie. Er zijn verschillende soorten messen die elk hun eigen unieke kenmerken en voordelen hebben. Het kiezen van de juiste messen voor je heggenschaar hangt af van je specifieke behoeften en het soort heggen en struiken dat je in je tuin hebt. 

Hoe breder je heg bijvoorbeeld, hoe langer het ‘zwaard’ moet zijn. Zo kun je in één vloeiende beweging de gehele heg snoeien. Moet je door dikke takken heen snoeien, kies dan voor een heggenschaar met een grotere mesafstand. Zo snoei je moeiteloos door dikke takken heen. We lichtten een aantal soorten messen voor je uit.

1. Enkelzijdige messen

Enkelzijdige messen zijn het meest voorkomend op handmatige heggenscharen. Ze hebben messen aan één kant van de schaar en zijn ontworpen om in één richting te snijden. Dit maakt ze ideaal voor het nauwkeurig vormgeven van heggen en voor het snijden van rechte lijnen. Ze zijn echter niet zo snel of efficiënt als dubbelzijdige messen bij het snoeien van grotere of dikkere heggen.

2. Dubbelzijdige messen

Dubbelzijdige messen hebben messen aan beide zijden van de schaar en kunnen in beide richtingen snijden. Dit maakt ze sneller en efficiënter dan enkelzijdige messen, vooral bij het snoeien van grotere of dikkere heggen. Ze zijn ook makkelijker te manoeuvreren en kunnen meer flexibiliteit bieden bij het vormgeven van heggen. Elektrische, accu- en benzine-heggenscharen hebben meestal dubbelzijdige messen. 

3. Gekartelde messen

Gekartelde messen hebben kleine inkepingen of ’tanden’ langs de rand van het mes. Deze tanden kunnen helpen om de takken vast te houden en te snijden, waardoor ze ideaal zijn voor het snoeien van dikkere takken of houtachtige struiken.

4. Golvende messen

Golvende messen hebben een golvend blad dat helpt om takken beter vast te houden tijdens het snoeien, wat leidt tot schonere en preciezere sneden. Dit type mes is ideaal voor gedetailleerd snoeiwerk en voor het vormgeven van formele heggen.

Een heggenschaar voor elke tuin

Bij de aanschaf van een heggenschaar kom je niet alleen voor de keuze te staan: elektrisch, accu, benzine of handmatig. Je moet dus ook kijken naar het mes van de heggenschaar. Jouw tuin bepaalt het soort heggenschaar dat je nodig hebt. Daarom zijn er verschillende soorten heggenscharen op de markt.

Voor elke soort tuin is er wel een heggenschaar te vinden. Moet je bijvoorbeeld een hoge heg snoeien, dan biedt een telescopische heggenschaar uitkomst. Wist je dat er zelfs een speciale buxus heggenschaar bestaat? We vertellen je er graag meer over. 

Telescopische heggenschaar

Een hoge heg of struik kan een uitdaging vormen tijdens het snoeien. Speciaal voor deze snoeiwerkzaamheden is de telescopische heggenschaar ontworpen. De telescopische heggenschaar is uitgerust met een uitschuifbare handgreep, waardoor je hogere takken en struiken kunt bereiken zonder gebruik te maken van een ladder. Dit maakt het werken niet alleen veiliger, maar ook een stuk comfortabeler.

Dankzij de verstelbare lengte kun je met gemak takken op verschillende hoogtes knippen en met sommige modellen kun je zelfs de hoek van de messen aanpassen voor nog meer flexibiliteit. Daarnaast zijn veel telescopische heggenscharen voorzien van ergonomische handgrepen en zijn ze ontworpen om trillingen te minimaliseren, waardoor je comfortabel kunt snoeien. 

Let bij de aanschaf van een telescopische heggenschaar vooral goed op het gewicht. Hoe zwaarder de heggenschaar, hoe meer je dit gaat voelen in je armen en hoe meer je kans hebt om de controle te verliezen op hoogte. Probeer onder de 3.5 kilo te blijven.

Telescopische Heggenschaar Stihl
Buxus Heggenschaar

Buxus heggenschaar

De buxus is een populaire plant in vele tuinen, vooral vanwege zijn veelzijdigheid in het creëren van strakke heggen, sierlijke figuren en landschapselementen. Maar om een buxus zijn vorm te laten behouden en gezond te laten groeien, is het noodzakelijk om een specifiek gereedschap te gebruiken: de buxus heggenschaar.

Een buxus heggenschaar is speciaal ontworpen voor het snoeien van buxus en andere fijn bladige planten. Deze heggenscharen hebben meestal kleinere en fijnere bladen die een nauwkeurige snede mogelijk maken. Hierdoor kun je de buxus vormgeven en trimmen zonder de plant te beschadigen.

Bij het kiezen van de buxus heggenschaar is het belangrijk om te letten op de zwaardlengtes en afstand tussen de mesjes. Dit bepaalt namelijk voor welke heggen en struiken de schaar geschikt is.

Heggenschaar onderhoud

Het maakt niet uit welk soort heggenschaar je kiest, het is belangrijk om hem goed te onderhouden. Het onderhouden van je heggenschaar omvat het schoonmaken, smeren en slijpen van de messen, evenals reguliere controles op de algehele conditie van het apparaat. 

Reiniging na elk gebruik

Na het snoeien van je heggen, zullen de bladen van de heggenschaar waarschijnlijk bedekt zijn met sap, stukjes bladeren en andere plantenresten. Deze resten kunnen de beweging van de messen belemmeren en corrosie veroorzaken als ze niet tijdig worden verwijderd. Reinig de messen na elk gebruik grondig met een doek en een geschikt schoonmaakmiddel. Sommige mensen geven de voorkeur aan huishoudelijke schoonmaakmiddelen, terwijl anderen speciale reinigingsmiddelen voor tuingereedschap gebruiken.

Smeren van de bladen

Na het schoonmaken, moet je de bladen smeren om ze soepel te laten bewegen. Dit kan eenvoudig worden gedaan met een speciale spray of olie voor tuingereedschap. Vergeet niet om de heggenschaar tijdens het smeren in verschillende hoeken te houden om ervoor te zorgen dat de olie alle delen van de messen bereikt.

Heggenschaar slijpen

Na verloop van tijd zullen de bladen van je heggenschaar onvermijdelijk bot worden. Dit kan het snoeien van je heggen moeilijk en frustrerend maken. Daarom is het slijpen van je heggenschaar een essentieel onderdeel van het onderhoud. Afhankelijk van het type en de grootte van de bladen, kun je dit zelf doen met een vijl of een slijpsteen, of je kunt het naar een professional brengen. Zorg ervoor dat je altijd de veiligheidsvoorschriften volgt bij het slijpen van de bladen en draag geschikte beschermende uitrusting.

Algemene controles

Ten slotte moet je regelmatig de algehele conditie van je heggenschaar controleren. Kijk uit voor losse schroeven, scheuren of andere tekenen van slijtage. Als je heggenschaar op benzine werkt, controleer dan ook de staat van de bougie en de luchtfilter. Elektrische en accu heggenscharen moeten worden gecontroleerd op schade aan de kabels en de batterijen. 

Onthoud dat regelmatig onderhoud van je heggenschaar niet alleen de levensduur ervan verlengt, maar ook helpt bij het leveren van schonere sneden aan je heggen en struiken, waardoor ze gezond en mooi blijven.

Winterklaar maken van je heggenschaar

In de winter zijn planten en struiken in rust, wat betekent dat de heggenschaar opgeborgen kan worden. Om te zorgen dat je in het voorjaar weer snel en veilig aan de slag kunt is het belangrijk om je heggenschaar winterklaar te maken. Naast het volgen van alle bovenstaande stappen komen er nog enkele extra stappen kijken bij het winterklaar maken van je heggenschaar.

Zo is het belangrijk om de messen goed schoon te maken en in te vetten om ze zo te beschermen tegen de winterkou. Daarnaast is het belangrijk om bij een benzine heggenschaar alle benzine uit je heggenschaar te gieten. Om er zeker van te zijn dat alle benzine uit de motor is, is het goed om de motor even aan te zetten tot hij stilvalt. Zorg er ten slotte voor dat je de heggenschaar op een zo droog mogelijke plek bewaard. Op deze manier is je heggenschaar helemaal klaar voor een winterslaap en snoei je in het voorjaar zonder problemen weer je heg.

Een heggenschaar koop en onderhoud je bij Dick Norg

Bij Dick Norg vind je een gevarieerd aanbod aan heggenscharen. Van elektrische heggenscharen, een heggenschaar met een accu tot een krachtige benzine heggenschaar. Voor elke tuin hebben wij een geschikte heggenschaar. Kom langs in onze winkel of bestel in onze webshop.

Ook voor onderhoud van de heggenschaar ben je bij Dick Norg aan het juiste adres. Of het nu gaat om het winterklaar maken van de heggenschaar, of je op zoek bent naar een adres om de heggenschaar professioneel te laten slijpen. Maak online een afspraak of komt langs in Baflo. 

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in de winkelwagen.

Verder winkelen